Mag+ en besvikelse

Förra veckan släppte Bonnier-företaget Moving Media+ AB sitt verktyg Mag+ för att skapa iPad-tidningar i Indesign. Jag har så klart testat det, men jag är inte imponerad.

En viktig grej med iPad är att man kan vrida den som man vill och skärmbilden roteras så att bilden alltid visas åt rätt håll. Det betyder att de flesta program visas på ett sätt när man håller skärmen stående och på ett annat sätt när man håller den liggande.

I Mag+ kan man tyvärr kan man inte ändra några objekt mellan de olika lägena. Man kan till exempel inte ha olika beskärningar av en bild beroende på om man håller iPaden liggande eller stående, och man kan inte ha olika spaltbredder för text.

De markerade ytorna är det som syns i båda lägena.

I Mag+ är det riskabelt att lägga objekt utanför den säkra kvadrat som alltid syns i båda lägena.

Alla objekt är likadana oavsett hur man håller iPaden. Vad man däremot kan göra är att låta objekten flyttas automatiskt. En rubrik kan alltid ligga i övre vänstra hörnet, och flyttas alltså när man vrider iPaden. Själv tycker jag att det ställer till med mer problem än det hjälper. Jag tror faktiskt att det bästa alternativet för tidningar skapade med Mag+ är att välja ett av lägena. Antingen gör man en tidning i liggande format eller i stående. En sak med Mag+ som däremot är väldigt bra är att man med en knapptryckning kan skicka resultatet till sin iPad. Om iPaden är ansluten till samma trådlösa nätverk som datorn så skickas tidningen automatiskt till iPaden och man kan snabbt se resultatet.

Mitt första försök till en iPad-tidning är en anpassning av ett gammalt koncept. Som synes är alla objekt på sidan likadana, de flyttas bara så att de alltid ligger mot kanterna. Bakgrundsbilden ligger fast enligt ”safe area” ovan. Jag lyckades dessutom inte få transparens att fungera – bland annat ska den grå plattan vara genomskinlig.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.