Designtävligen som blev en upphandling

Det har rapporterats brett om vilka personer som ska pryda de nya sedlarna. Riksbanken hade dessutom utlovat en designtävling och i förra veckan släpptes detaljerna.

Det visar sig tyvärr att det inte handlar så mycket om en tävling utan mer om en upphandling. Upplägget är följande.

Senast den 20 maj ska man ansöka om att få vara med i tävlingen. Man måste då bevisa att man har professionell kompetens som formgivare. Man måste ha minst högskoleutbildning och dessutom skicka in sin meritförteckning. För att få vara med måste man också ha minst sex års yrkeserfarenhet och skicka in arbetsprover. Till sist måste man också motivera varför de sex verk som man lämnar in som arbetsprover har relevans för tävlingen.

Bland de som ansökt kommer riksbanken att välja ut 5 till 8 bidrag som får lämna in tävlingsbidrag. Var och en av dessa tävlingsdeltagare får 100.000 kronor i ersättning. Urvalet ska vara gjort i oktober, och sen ska tävlingen vara över senast första kvartalet 2012.

Det hela blev alltså en upphandling. Inte ens riksbanken själva verkar veta vad de pysslar med för ibland kallas det för designtävling, ibland projekttävling och ibland upphandling.

Trist tycker jag. Förhoppningsvis kommer det in en del kvalitativa bidrag, men så värst kul kan det inte bli med alla riksbankens krav. Självklart finns det många tekniska krav, som säkerhetsdetaljer och att sedlarna ska vara lätta att skilja åt, exempelvis för synskadade så krävs det tydliga siffror och tydlig differentiering i storlekar.

Tur är väl i alla fall att riksbanken kallar det för tävling och inte gör en upphandling där de tvingas till att välja den billigaste offerten. Riksbanken har ju såklart också reserverat sig mot att tvingas välja ett av bidragen, utan skriver att ”målet är att utse ett vinnande förslag som kan vara den konstnärliga utgångspunkten för formgivningen av den nya sedelserien”.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.