Estetiska föremål väcker känslor

Det ska vara lagom svårt att förstå ett föremål, då uppstår en estetisk upplevelse. Det är slutsatsen i en ny avhandling från Östen Axelsson på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Upplevelsen beror på vår förmåga att behandla information. För mottagaren blir låg informationsbelastning tråkigt, medan en lagom nivå blir intressant. Om informationsbelastningen blir för hög så leder det till starkt obehag och till och med avsmak eller avsky.

Formgivare är ofta vana vid att behandla information från sitt eget område, så det finns stor risk för att formgivare gör saker som är onödigt komplicerade. Slutsatsen är att ”formgivaren måste vara lyhörd inför målgruppen, för att lyckas i sitt yrke”.

Kerstin Kokk tipsade och du kan läsa mer om avhandlingen här.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.