Så såg min lägenhet ut för 122 år sedan

Ju längre jag har bott i min lägenhet, desto mer övertygad har jag blivit om att min lägenhet inte såg ut som den gör nu när huset först byggdes. Så jag begav mig till Stadsbyggnadskontoret, där man kan söka bland alla bygglov sedan 1875.

När jag sökte bland byggloven hittade jag ansökningar från så tidigt som 1850-talet på fastigheten Haga 9:6, som tomten heter där jag bor. Mitt hus byggdes 1893, och bygglovet var från samma år.

När jag tittar närmare på ritningarna så ser det ut som att hela våningen i mitt hus var en och samma lägenhet. Där fanns en matsal, en salong, ett antal sovrum och rum och inte mindre än fyra kök. Dessutom fanns det två pigkammare och en barnkammare.

Min lägenhet består av de rum som jag har gulmarkerat på ritningarna.

Linnegatan-6---plan-3---1893-v2

Det som var en enda stor lägenhet har nu blivit fyra olika.

Jamförelse-Linnegatan-6---1893-1993-v2

 

 

Linnegatan-6---jamforesle

Den rundade formen på matsalen, som är mitt vardagsrum, finns inte kvar. Inte heller trappan som låg i mitt sovrum finns kvar, men det är alltså därför det ser ut som ett halvt tornrum i mitt sovrum. Dörren in till min lägenhet fanns inte från början utan togs upp när renoveringen gjordes. Jag gissar att det var en öppen spis där min entrédörr är i dag.

Ritningen på bygglovet skiljer sig dock lite från hur min lägenhet ser ut i dag, speciellt i vardagsrummet och köket. Den här är mer rättvisande.

ritning_linnegatan6

 

 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Sebastian skriver:

    Det här var ju svinfräckt. Undrar vem som bodde där..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.