Bloggboken – ute nu!

När covid kom och jag fick en del tid över, så tänkte jag att det var dags att samla alla blogginläggen i bokform. Jag har gjort några fotoböcker, men ingen bok med bara text. Jag brukar använda Blurb för att trycka mina böcker, och hos dem kan man också trycka romaner. Ja, nu är det ju ingen roman jag har skrivit, men det är ändå det enklaste sättet att förklara vad det är för typ av bok. Det är alltså en inbunden bok med skyddsomslag.

Jag började med att göra en mall i Indesign, så att jag visste hur texten och sidorna skulle se ut. Jag skapade formatmallar för rubriker, brödtext och fakta om inläggen (datum och tid).

Sedan exporterade jag alla inläggen från WordPress, och jobbade vidare med dem i Excel. Först rensade jag bort all överflödig information som inte behövdes för boken. Alla bilder och videor från inläggen togs också bort. Därefter taggade jag allt innehåll med rätt formatmallar för Indesign. När jag sedan hämtade in texten i Indesign formaterades all text automatiskt med rätt stil för rubrik, brödtext och så vidare. Detta besparade mig massor av arbete, eftersom jag annars hade fått tagga 1.442 inlägg manuellt med brödtext, rubrik och fakta. Totalt 4.326 taggningar. Det hade jag nog inte orkat.

När jag hade monterat texten i Indesign blev det 917 sidor. Helt sjukt ju! Jag blev faktiskt osäker på om jag skulle fortsätta. Jag fick först kolla upp hur tjocka böcker som Blurb faktiskt kan trycka. Det visade sig att det maximala antalet sidor är 480, ungefär hälften. Kanske läge för två volymer? Men det kändes samtidigt lite väl stort, så i stället tänkte jag att jag borde göra ett försök att få ner innehållet till 480 sidor.

Efter en första justering av typografin var jag nere på 776 sidor. Fortfarande för mycket, men ändå väldigt mycket mindre. Sen sökte jag och ersatte massor av html-kod som följt med från WordPress. Jag sökte och ersatte så att <p>-taggar blev nya stycken och alla länkar togs bort. Jag använde GREP i Indesign som är sök och ersätt baserat på regex. Ett väldigt kraftfullt men också svårbemästrat verktyg. Men med god hjälp av internet löste det sig.

Efter att också ha minskat storlek på brödtext, rubriker och avstånd mellan stycken lyckades jag få ner antalet sidor till 480. Som en sista grej la jag till numrering, så att man direkt kan se vilket nummer varje inlägg har. Detta gjorde jag enkelt med hjälp av funktionen numrerade rubriker i Indesign.

Trots en del jobb med att få in texten i Indesign på rätt sätt, var det nog ändå omslaget som var det svåraste. Hur sammanfattar man 21 år av skrivande i ett omslag? Det fick bli en av mina favoritbilder av mig själv, och så en gul rubrik. Ett omslag måste alltid ha något gult.

Nu ska jag läsa och se hur mycket dumheter jag egentligen har skrivit. Jag försökte verkligen låta bli att läsa texterna när jag jobbade med formen – även om det var svårt – så att det skulle bli roligt att läsa den nu när den är klar.

Upplagan är mycket begränsad – endast ett exemplar har tryckts. Om du inte lyckades få tag i boken när den släpptes så kan du läsa alla inlägg här på bloggen i stället. 😉

 

Lite statistik

480 sidor

1.442 inlägg

Skrivet under 21 år

1,15 miljoner tecken

206.668 ord

 

Här är ett exempel på ett uppslag ur inlagan:

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.