• Okategoriserade
 • 4

Personligare politiker?

I veckan fick jag ett brev från LO, som en del i deras kampanj för att sjukförsäkringen inte ska försämras. Jag fick brevet eftersom jag uppenbarligen är granne med en moderat riksdagsledamot och LO tyckte att jag borde veta vad han tänker rösta igenom. Jag måste säga att jag reagerade när jag fick brevet, eftersom det inte är vanligt med så personliga kampanjer. Folkpartiet går nu också ut i ett pressmeddelande och ondgör sig över LO:s kampanj. Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, skriver bland annat: ”En viktig del av de demokratiska spelreglerna är nämligen att skilja på sak och person” och han tycker att LO:s ”kampanjmetoder är tveksamma”. Det är å andra sidan det borgerliga blocket som starkast propagerar för personval. De vill rentav att dagens system (där partierna rangordnar kanidaterna, och väljarna kan kryssa personval om de vill) ska ersättas med ett rent personval. Så här skriver en riksdagsledamot på folkpartiets hemsida: ”Personvalet gör också människor mer intresserade av att se vem som egentligen företräder dem. Det är bra. Direktkontakten mellan väljare och valda är viktig eftersom det i samtalet går att både ge och ta information.” Men nu när regeringspartiernas riksdagsledamöter får kritik för ett beslut de tänker fatta i riksdagen så är de inte lika intresserade att att stå till svars för det. De vill tydligen att riksdagsledamöterna ska väljas personligen, men att de inte ska behöva ta något ansvar för sina beslut.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Hull skriver:

  Intressanta och relevanta reflektioner.

  Det som är så trist med politik, framförallt på nationell nivå, är att avsändaren nästan är viktigare än budskapet. En metod, ett förslag eller en åsikt dissas ofta till synes enkom för att det kommer från motståndarsidan…

 2. Mattis skriver:

  Jag är nog lite sån själv tyvärr, att jag dömer ut förslag från partier jag inte gillar utan att lyssna på dem. Fast jag ogillar det verkligen, det där att bara vara emot för sakens skull.

 3. Åsa skriver:

  Lysande Mattis!

 4. Mattis skriver:

  Tack!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.