• Okategoriserade
  • 0

Biotoppen 2005

Okej, på Åsas initiativ kommer här min lista över de bästa filmerna 2005. Jag är dock dålig på att komma ihåg filmer, så jag hoppas att det här är en rättvis lista. I listan ingår bara filmer som jag sett på bio under 2005.
Bästa filmerna 2005
1. Vera Drake
Filmen handlar om Vera Drake, som i femtiotalets London hjälper unga flickor att göra abort. Abort är olagligt, och Vera gör det hon tycker är rätt. Imelda Staunton gör en fantastisk insats i huvudrollen, och hela filmen känns genuin och angelägen. 2. Crash
”Moving at the speed of life, we are bound to collide with each other”. Crash handlar om några människor, vars vägar korsas inom loppet av 36 timmar. Det handlar om fördomar och rasism, och ibland blir man sådär upprörd att det bara kryper i hela kroppen. 3. De feta åren är förbi
Tysk film (Die fetten Jahre sind vorbei) om tre ungdomar som blir arga på folk som tjänar alldeles för mycket pengar. De bryter sig in hos dem för att lämna sitt budskap, och inte för egen vinning. En bra film med skönt antikapitalistiskt budskap. 4. Kalle och chokladfabriken
En färgsprakande och rolig film. Inte riktigt som det jag minns från tv när jag var liten och Ernst-Hugo Järegård var berättare. Gjord med värme, för det mesta väldigt snyggt och fantastiskt soundtrack! 5. Wallace och Gromit
Jag har aldrig rikigt gillat de där kortfilmerna om Wallace & Gromit. Men den här filmen är helt enkelt suverän. Som jag skrev när det begav sig: ”Vilken grym film! Så oerhört genomarbetad, väl ljussatt och överraskande på sina håll. Dessutom kul såklart.” 5. Madagaskar
En barnfilm till. De är ju så roliga! ”Bra humor och rolig genom hela filmen. Dessutom den snyggaste animerade filmen jag sett. Snyggt ljussatt!”, skrev jag efteratt ha sett den.
Årets speicalpris: Million Dollar Baby
Clint Eastwoods film om en tjej som vill lära sig boxas och därför söker upp en boxningstränare spelad av – Clint Eastwood. Den förra Eastwood-filmen jag såg var Mystic River, en film som jag tyckte var oerhört trist. Så det är skönt att se att han inte tappat greppet. Och imponerande att det är han själv som skriver filmmusiken. Årets konstigaste: Life Aquatic
Jag tror faktiskt inte att jag kan säga vad den handlade om. Men Bill Murray gör en gjuten insats. Årets sämsta: War of the Worlds
Oj, vilken besvikelse. Årets stora actionfilm. Det blev bara platt fall. Det började bra, men urartade rätt snabbt. En trist och rak story som gjordes ännu värre av löjliga och dåliga effekter. Resten av filmerna jag sett på bio 2005
Ray
Star Wars Episod III
Hitch: Din guide till en lyckad date
Mr. and Mrs. Smith
Steget efter
Constantine

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.