• Okategoriserade
  • 2

Motdrag är en del av UNF#UNF är en del av Motdrag

Förutom IOGT-NTO är jag med i några andra organisationer, bland andra Amnesty. Utifrån hur jag upplever dessa organisationer kommer jag här att diskutera UNF:s medlemstidning Motdrag. Jag har tidigare själv varit redaktör för Motdrag, och tycker att den är en bra och viktig kanal för UNF att kommunicera med sina medlemmar genom. Amnesty som organisation har en rak kommunikation, som presenteras på ett grafiskt tydligt sätt. Deras medlemstidning Amnesty Press ser däremot helt annorlunda ut än den övriga kommunikationen. Den ger ett akademiskt intryck, och speglar inte alls en engagerad och snabb organisation. Allt i tidningen verkar trist och de lyckas inte få mig att agera. Som medlem känner jag inte sambandet mellan organisationen jag gick med i och tidningen jag får från dem. Likadant tror jag att det kan vara för UNF. Det kanske är dags för UNF att inse att Motdrag inte kan vara en tidning som används till allt. Så här står det i den policy som förbundsstyrelsen har beslutat om för Motdrag:
• Motdrags exklusiva innehåll ska i sig vara ett starkt argument för att bli medlem.
• Motdrag bör genom valet av artiklar stärka medlemmarna i deras uppfattning och på så sätt ge dem stöd i argumentationen med andra ungdomar. För det första tror jag inte att Motdrag i sig har varit ett argument för någon att bli medlem i UNF. Däremot tycker jag att det är viktigt att tidningen stärker de ungdomar som redan har blivit medlemmar. Hur det ska göras kan man däremot diskutera. I policyn står det också så här: • Tidningen är i första hand UNF:s medlemstidning och läses av medlemmarna i UNF som är mellan 13 och 25 år.
• Motdrag har dessutom en rekryterande funktion och tidningen ska därför också fungera externt. Därför är det viktigt att den är både informativ och underhållande och innehåller en blandning av frågor som engagerar unga människor.
• Bevakningen av vad som händer i UNF är en viktig del av tidningen. Jag tror att tidningen mycket sällan används för rekrytering. Om man låter tidningen få en smalare målgrupp genom att skippa kravet på att den ska kunna användas externt så är det lättare att göra en tidning som är anpassad efter målgruppen. UNF:s medlemsskara sträcker sig från 13 till 25 år och är brokig nog ändå. Jag tycker därför att Motdrag bättre borde spegla UNF:s arbete och agenda. Tidningen borde berätta om det som är aktuellt inom organisationen just nu, och fokusera på det som resten av organisationen fokuserar på. På så vis tror jag att UNF kan bli en bättre organisation, där alla känner sig delaktiga i UNF:s arbete. Något som ofta diskuteras i UNF är problemet med att många inte känner sig delaktiga, och klagar över att de inte vet vad som händer, trots att informationen finns tillgänglig om man vill ta del av den. Jag tror därför att Motdrag (som är det enda utskick som når samtliga medlemmar) har en viktig funktion att fylla. Ett argument som ofta används mot detta är att tidningen skulle bli förbundsstyrelsens röst, och att syftet med tidningen delvis är att granska förbundsstyrelsens arbete. Denna möjlighet till granskning utnyttjas i princip aldrig. Jag ser dock inga hinder till att debatten om UNF kan fortsätta även om tidningen förändras. En annan väg att gå är att låta Motdrag verkligen vara en röst utåt, men då måste tidningen bli kaxigare och vassare, och ha mandat att driva frågor. Alltså:
– Gör om Motdrag till en tidning som tydligt speglar UNF:s frågor i världen, och låt tidningen presentera UNF:s aktuella arbete.
– Tidningen ska stärka medlemmarna och ge dem argument i sitt ställningstagande. Vad tycker du?

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Åsa skriver:

    En tidning som jag tycker är bra är Djurens Rätts medlemstidning. Den håller mej uppdaterad om frågor kring djurhållning, vegankost och annat. Och så brukar det finnas små saker för mej som icke föreningsaktiv medlem att göra typ skicka vykort till jordbruksverket eller nåt.

  2. Mattis skriver:

    Det låter bra. En tidning från UNF borde också aktivera läsaren.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.