• Okategoriserade
 • 12

Om att sluta på UNF

På en lunch nu i veckan frågade min chef vad som var bäst respektive sämst med att jobba på UNF. Sämst sa jag att det var att inte få debattera på Sobernet, som är vårt diskussionsforum på nätet. Och bäst är att det är så fritt, att jag bestämmer det mesta om mitt arbete själv. Men nu har jag ändrat mig. Det sämsta är våra personalsamlingar. Då samlas hela personalen, alla som arbetar på kansliet och alla som arbetar ute i landet. Sen har vi kurspass och föreläsningar som ska göra oss bättre på våra jobb. Men jag har nog aldrig lärt mig nåt vettigt vid ett sånt tillfälle. Personalsamlingarna är ännu så länge en ganska ny företeelse som har införts under tiden jag har arbetat på UNF. Från början var det fältkonsulenterna som arbetar ute i landet som träffades för att lära sig mer om exempelvis värvning eller vad det nu kan vara. Efter ett tag gjorde vi på kansliet liknande träffar och gjorde saker som var mer relevanta för oss. Men det fanns nån slags barnslig avundsjuka bland konsulenterna som hävdade att kansliet var mer värda än fältkonsulenterna, och att vi på kansliet fick specialbehandling. Resultatet blev att alla anställda skulle vara med på samma personalsamling och lära sig samma saker. Jag hävdar med bestämdhet att jag inte har samma utbildningsbehov som de som jobbar på fältet. Och det gäller också tvärtom, att folk på fältet inte har behov av att kunna det jag vill lära mig. Det som är bra med personalsamlingarna är att träffa alla de anställda som man gärna umgås med, men en bättre lösning vore att ha en samling för kansliet och en för konsulenterna, och att man lägger dem samtidigt så att man kan träffas på kvällarna. Alla förslag om separata kurspass möts bara av ett ”kom med konkreta förslag, så kan vi fixa nåt” vilket bara bevisar att det inte finns någon tanke om vad kansliet behöver lära sig. Om två veckor ska vi vara borta tre dagar på en finlandsfärja. Två hemskheter i ett.

Du gillar kanske också...

12 svar

 1. Kenneth skriver:

  Du får välutnyttja personalsamlingarna Mathias! Du borde kunna hångla lite. Du borde kunna stoppa undan lite mat så du kan spara på din matbudget. Du borde kunna sprida spännande rykten. Finns ju bara fördelar Mathias! 😉 Finlandskryssning är ju jätteskoj! Många människor, taxfree, middagsbuffé och spännande klubbar, pubar och befäl med spännande axelklaffar.

 2. Mattis skriver:

  Allt det där kan man ju göra på kongressen! Utom finlandskryssningen, det ska man aldrig göra.

 3. Kamilla skriver:

  Jag har svårt att tro att det var avundsjuka som gjorde att det blev en gemensam samling. Handlade det inte mer om att vi skulle få bättre kontakt med varandra?

  Det där med avundsjukan gentemot kansliet handlade ju om att folk som jobbar där alltid fick bo på hotell, hyra bil etc. när de någon gång ibland skulle jobba utanför kansliet…medan konsulenterna får köra de bilar de har råd att köpa och äga, sova på skolgolv etc. Men sen dementerades det att kanslipersonalen sov på hotell och hyrde bilar, så jag vet inte. Det kanske inte var sant.

 4. Mattis skriver:

  Men så ingår det också i anställningsvillkoren för konsulenter att ni ska ha bil och körkort. Det gör det inte för oss på kansliet. Jag har då aldrig sovit på hotell när jag har varit ute på jobb. Men om det nu var så, är det inte bara att inse att vi har

 5. David skriver:

  Jag lovar att ta hand om dig på båten Mathias. Vi kan sjunga karaoke, dra i enarmade banditer och spela poker! Går vi samman kan vi lura banken!

 6. Mattis skriver:

  Får jag träffa kaptenen också? Och låna hans mössa?

 7. Kamilla skriver:

  Det är förvisso sant. Men det är inte direkt som att det kompenseras i lönen, att vi måste äga bil och sover i masslogi… Det är väl lite där orättvisetänket kommer in. Tror jag.

  Man kan ju ändå tycka att förutsättningarna borde kunna vara mer lika, eller hur? Att lönerna skulle vara närmare varandra, att det skulle finnas någon sorts standard vid övernattningar (typ vandrarhem) eller så. Men jag vet som sagt inte hur mycket som var sant av det där med hotell och bilhyrande. Det känns som att diskussionen dök upp när jag var rätt ny.

 8. Mattis skriver:

  Jag förstår inte riktigt varför vi skulle ha samma lön bara för att vi har samma arbetsgivare. Och varför skulle det inte vara så att kompensation ingår i lönen? Milersättning får ni ju hur som helst, och traktamente som alla andra.

 9. Kamilla skriver:

  Det är väl klart att inte alla ska ha samma lön. Har man utbildning och studielån får man t.ex. mer i lön, likadant om man har mer erfarenhet av yrket än någon annan. Fast det är rätt stor skillnad. Och milersättningen kompenserar INTE vad det kostar att ha bil.

 10. Mattis skriver:

  Studielån är inte en anledning till högre lön. Utbildning är det däremot, om den är relevant för jobbet.

 11. Macke K skriver:

  Kamilla: Har man utbildning utan studielån, får man lägre lön då?

  Milersättningen kan täcka dina kostnader, beroende på vad du har för bil, hur du kör och hur du sköter din bil. Men i regel räcker den inte, det är sant. Själv kommer jag byta till diesel när det är dags att byta. Det kommer bli en bra affär för mig.

 12. Mattis skriver:

  Ka-ching!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.