Sri Lanka del 7

Hemåt igen
Så, efter 14 dagar på Sri Lanka är det dags att åka hem igen. Jag tar en taxi till flygplatsen, och innan vi hunnit ut ur stan är det jätteköer och jag börjar oroa mig för att inte hinna i tid, trots att jag har gott om marginal. Det visar sig att det pågår julfirande och en parad går genom stan. Det är folk på styltor, dansare och tjejer med trummor. Dessutom vandrar elefanter med i tåget.

När vi har kommit förbi paraden flyter trafiken som vanligt och jag kan sluta oroa mig. I dagsljuset ser vägen till flygplatsen inte alls ut som jag minns den från kvällen när jag kom. Den var mycket mysigare då, kanske på grund av att allt var så nytt.

När vi kommer fram till flygplatsen passerar vi flera militärkontroller och skyttevärn. Inte för att de bryr sig speciellt mycket om oss, men de står ändå där och vaktar. Jag kommer precis efter en stor turistbuss och får stå i kö för att komma in på flygplatsen. Precis innanför ingången har de en säkerhetskontroll som inte verkar vara särskilt seriös. Men jag kommer i alla fall igenom utan problem.

Mitt bagage väger 21,5 kg. Egentligen är det för mycket men ingen bryr sig. Dessutom har jag nu två handbagage, min ryggsäck och kameraväskan. Men inte heller det är några problem. Alla julklapparna kommer med hem.

På planet finns det förstås en del turister som har bara shorts, t-shirt och sandaler på sig. Jag tycker att det blir kallt på planet, hur blir det då inte att komma fram till Sverige mitt i vintern?

Tolv timmar efter att jag lämnat Sri Lanka står jag på Arlanda och väntar på min väska. Jag drar på mig en jacka och går ut för att vänta på en taxi. Tyvärr är det inte så gott om dem när klockan är strax efter tre på morgonen. Efter en stund dycker det upp en och jag delar den med ett äldre par som ska av nånstans mellan Arlanda och Kungsholmen. Jag kommer hem och klockan halv fem lägger jag mig för att sova några timmar.

De bestående intrycken av resan är främst myllret och vänligheten. Det är människor och fordon överallt. Och alla är trevliga och hjälpsamma. Däremot känns det som att värdet på Sri Lanka är tristare än i Sverige. ”Det är alltid likadant”, sa en volontär som varit på ön i tre månader. Men jag klagar inte. Jag gillar ju värme. Och ändå kändes det rätt skönt att komma hem och se lite snö.

Dagen efter gick jag ut och handlade mig ett liten julbuffé.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.