En dagstur till Köpenhamn

dagensbild2010_188

I dag tog jag tåget till Köpenhamn. Jag passade på att utnyttja en del av mina SJ Prio-poäng, så resan blev billig. Jag gick runt på stan och kollade i klädbutiker, och nu när jag tänker efter så köpte jag allt på rea – utom ett par byxor från Cheap Monday. Så det blev ganska billig shopping också. Dessutom fick jag med mig en dansk Ikea-katalog, som man kunde ta på en 7-eleven-butik. (Svenska Ikea mejlade i dag och berättade att min katalog kommer i brevlådan nästa vecka.) Några skor blev det dock inte.

Jag har varit i Köpenhamn en gång tidigare, med klassen 2003 när jag pluggade på GT. Under det korta besöket, som då främst tillbringades på designhögskolan, fick jag inte så mycket uppfattning om stan. Men det fick jag nu: jag gillar den!

Det är faktiskt ganska stor skillnad mot Sverige. I Köpenhamn myllrar det av små butiker, folk, uteserveringar och gatuförsäljare. Just det där med små butiker har vi inte så mycket hemma – det känns som att kedjorna tar över överallt. Och så gillar jag miljön och husen i Köpenhamn. Det är riktigt mysigt.

Dessutom funkar det lite annorlunda i trafiken upptäckte jag. Först och främst är det ingen som går mot rött. Även om det är helt tomt på bilar så väntar folk. Jag skulle passa in perfekt. Vid vissa övergångsställen finns det också en display som räknar ner antalet sekunder som det är grön gubbe. En tredje sak som jag upptäckte är att det är mycket fler cyklister; det är cykeltaxi, transportcyklar och folk som cyklar överallt. Och när de ska stanna så håller de upp ena handen för att varna dem som kommer bakom. Trevligt och smart.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.