Min dator gick sönder – så jag lagade den i ugnen

Plötsligt slutade min bärbara Mac att fungera. Jag hade använt den som vanligt och fällt ner locket så att den gick i viloläge. Nästa gång jag öppnade den så såg skärmen konstig ut. Grafiken var förvrängd och datorn funkade inte som den skulle.

Jag startade om, det blev inte bättre och datorn stängde av sig själv under uppstarten. Jag testade alla möjliga startkommandon, men inget hjälpte. Jag bytte hårddisk och körde hårdvarutest. Jag startade från installationsskivan men inget hjälpte. Så här såg skärmen ut:

Så blev den liggande en månad medan jag läste på nätet om möjliga fel och hur man kunde åtgärda dem. Att gå till en verkstad och få den lagad var inget alternativ – det skulle kosta mer än datorn är värd. Ett vanligt fel på de här datorerna är att grafikkortet tappar kontakten med resten av datorn, och då kan det räcka med att stoppa logikkortet i ugnen för att lödningarna ska värmas upp så mycket att kontakten återfås. Apple har till och med haft ett förlängt reparationsprogram där man kunde lämna in datorn om just det här problemet uppstod. Tyvärr tog det programmet slut den 31 december 2016. Så jag fick lösa det själv.

Jag skruvade helt sonika isär datorn och tog ut logikkortet. Det gick ganska smidigt ändå, men det var många kontakter att lossa på.

Sen tog jag ut fläktarna.

Här har jag tagit ut kortet och lagt det på en plåt som ska in i ugnen. Jag la också kortet på plintar av aluminiumfolie innan jag satte in det i ugnen. Jag körde på 225 °C i 8 minuter. Perfekt! Sen la jag på ny kylpasta på processorn och grafikprocessorn innan jag skruvade tillbaka kylflänsarna. Sen var det bara att montera ihop allting igen.

Här är datorn utan själva datorn kan man säga.

Sen startade den utan problem! Det enda som inte funkar är högtalarna, eftersom jag lyckades förstöra kontakterna för att koppla in dem. Men det var det ändå värt.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.