• Okategoriserade
  • 0

Guantanamo utreds – i Spanien

Jag förstår inte att USA har fått hållas med verksamheten på Guantanamo-basen utan att någon egentligen har brytt sig. Trots att både Amnesty, FN och EU krävt att Guantanamo-lägret ska stängas har inget hänt. Men nu ska en spansk undersökningsdomare utreda vad som hänt personer med anknytning till Spanien. Detta skriver DN om i dag. Att spärra in människor utan att de får veta vad de är anklagade för, och att de suttit utan rättegång sedan 2002 måste vara ett av de värsta människorättsbrotten på senare tid. Kuba vill förresten inte ha USA:s flottbas hos sig, men USA anser att de har ett giltigt avtal med Kuba. USA var inte sena med att utnyttja placeringen på Kuba till sin fördel när lägret skulle byggas, och tyckte att de kunde göra som de ville eftersom de inte var på amerikansk mark. Det borde finnas något som hindrar stater att spärra in människor på det här sättet. Genèvekonventionen var tydligen enkel att komma runt.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.