• Okategoriserade
 • 25

Välkommen till nya mattis.se

Nu lanseras nya mattis.se. Jag har byggt vidare på mitt eget publiceringsverktyg, men kodat om en massa. Här är listan över det som är nytt och ändrat och hur det funkar. • Fokus ligger på mer plats för innehållet. Framför allt är det bilderna som har blivit större, så nu kan man till och med se vad de föreställer. Här använder jag serverteknik för att skapa alla tumnaglar. De nyaste bildarkiven har jag förberett med större bilder, men de gamla arkiven har fortfarande små bilder. • Jag har lagt till ”Dagens bild”, nu när jag kan ladda upp dem direkt från telefonen. På de bilderna har jag också lagt till vad man kan kalla för automatrepro. Servern gör några förbättringar på bilden, som höjd kontrast och ökad mättnad, innan bilden visas på sajten. • Portfolion är inbakad. Förut hade jag portfolion på en separat sajt, men nu ligger den tillsammans med det övriga innehållet. • Typsnitten. Jag har valt att använda egna typsnitt i rubriker, och till det använder jag Cufón. Det är skrivet i javascript och renderar typsnitten direkt på din dator. Mycket enkelt och smidigt att applicera på sajten. • Lyssna på min skivsamling via Spotify. Vid varje skiva i min samling finns en Spotify-länk som gör att du kan lyssna på skivan direkt (om den finns i Spotify, vill säga). Länken gör en sökning efter artist och titel i Spotify, och går alltså inte direkt till ett specifikt album. Anledningen till detta är att det inte går att automatisera såna kopplingar och det skulle bli alltför jobbigt att lägga in dem manuellt. (Om du behöver en Spotify-invite så har jag några på lager.) • Jag är dessutom nöjd med att i ganska stor utsträckning ha separerat form och innehåll genom att ha flyttat det mesta av formen till css:en. Lite återstår dock att göra. • Sajten är testad i Safari och Firefox på Mac samt IE och Firefox för Windows. Jag tror att det var det hela. Fortfarande återstår att lägga till en del material i portfolion. Om du hittar nåt som verkar konstigt eller som inte funkar så kommentera gärna här.

Du gillar kanske också...

25 svar

 1. Kenneth skriver:

  Snygg sida Mattis! Ren och tydlig. Luftig. Me like!

 2. Mattis skriver:

  Tack.

 3. Kerstin skriver:

  Åh, roligt att skivinköpen är ordentligt uppdaterade igen och att du kopplar ihop det med spotify! Bra bra!

 4. Mattis skriver:

  Det finns fortfarande en del skivor att lägga in, men de senaste är med i alla fall.

 5. Pierre skriver:

  Snyggt! Cufón verkar grymt. Och vad jag kan se i koden är rubrikerna fortfarande sökmotorvänliga?

 6. Mattis skriver:

  Japp. Rubrikerna byts ut med javascript, och det körs aldrig av sökmotorerna. Mycket trevligt.

 7. Lydia skriver:

  Grattis till nya sidan! Såg att den utökade faktasidan om dig har fortfarande gammal info. Typ att du jobbar på UNF.. 🙂

 8. Mattis skriver:

  Tack. Jag hade avpublicerat den där sidan så att den inte syntes i menyn, men jag hade glömt att jag hade länkat till den.

 9. Hull skriver:

  RSS:en buggar lite. Länken i RSS:en är trasig, bilder syns inte och jag tycker fortfarande att dina svar borde synas där.

  Annars fräscht och tillgängligt. Några hiarerkilösningar som jag är tveksam till dock.

 10. Mattis skriver:

  Nu har jag fixat länkarna i rss:en. Jag får ta och se över innehållet. Kanske kommer svaren med också, men det kräver ju lite mer jobb. Du borde förresten ha kommentarerna med i din rss.

 11. Jörgen & Ove skriver:

  Nya mattis.se är jättebra!

 12. Mattis skriver:

  Eller hur!

 13. Kamilla skriver:

  Snyggt. Men du kallar det fortfarande dagbok…? 😉

 14. Mattis skriver:

  Jag har inte tagit nåt principiellt beslut om vad jag kallar det. Benämningen har bara följt med sen starten, även om det inte är lika mycket en dagbok som det var från början.

 15. Emil skriver:

  Tjoho!

  Det här var snyggt och trevligt mattias. Det här imponerade mycket mer på mig än förra uppdateringen av mattis.se. Grymt grymt grymt.

  Men är det inte lite föråldrat att man måste skriva i sin epostadress för att få skriva i gästboken? 🙂 Integrera med openid istället. 😀

 16. Mattis skriver:

  Tack. Kul att du gillar det. Men man behöver inte skriva sin e-postadress om man inte vill. Det går bra ändå.

 17. Emil skriver:

  och just ja – man borde väl kunna kommentera bilderna också. 😀

 18. Mattis skriver:

  Du menar dagens bild? Det har du rätt i.

 19. Hull skriver:

  Jag har ju kommentarerna som RSS. Jag har ju två separata flöden för logg-inlägg och gästboken…

 20. Mattis skriver:

  Jaha. Det har gått mig förbi.

 21. Hull skriver:

  Emil, vad är openid?

 22. Emil skriver:

  openid – en decentraliserad identifikation på nätet. flera communitys använder sig av det – det vill säga lite samma grej som microsofts liveid – ett username och ett password fast till flera sites. :)http://openid.net/what/

 23. Pierre skriver:

  OpenID är en av de där grejerna som verkligen har potentialen att underlätta livet på nätet. Men när till och med sådana som jag tycker att det är lite för krångligt… Tekniken måste helt enkelt mogna lite till.

 24. David skriver:

  Det här var jäklar i mig en snygg sida!

 25. Mattis skriver:

  Tack!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.