• Okategoriserade
 • 16

Otäckt Jesus-läger

Jesus Camp var precis lika otäck som jag förväntade mig. De vuxna runt barnen, främst föräldrarna, prackade på barnen sin egen tro. Det märkes på barnen att de var väldigt lillgamla och matade med åsikter. Det var otäckt att se hur barnen försattes i någon slags masshysteri och grät och skrek ut sin tro. Dessutom skuldbelades de genom prat om djävulen och allt ont han står för. De vuxna använde också barnen för att sprida sina budskap, till exempel att de vill förbjuda abort. Det pratades mycket om kärlek och att se det goda i världen. Men själva pratade de gärna om djävulen och det fanns en tydlig bitterhet i deras ögon. Det finns en otäck självklarhet över amerikanska kristna fundamentalister som gör mig orolig. Som att deras tro är den enda rätta och att alla som inte har sett ljuset är förtappade. De hävdar också att de inte blandar sig i politiken, men det är uppenbart att de gör det på allra högsta nivå, vare sig det gäller presidentval, aborter eller domare till högsta domstolen. Självklart måste föräldrar få uppfostra sina barn i den tro de vill, men i skolan ska det i alla fall vara fritt från religiösa åsikter. Det ska undervisas om vetenskapliga fakta så som vi känner dem, och inte om kreationism och intelligent design. Därför är jag emot religiösa friskolor. Jag är mer rädd för religion är för nånting annat. Tidigare inlägg om religion:
» Mejl om kristendom
» Farlig sakralisering

Du gillar kanske också...

16 svar

 1. Mamma skriver:

  Jag såg den också. Det var riktigt skrämmande. Jag säger bara stackars barn som blir påtvingade sånt här.

 2. Mattis skriver:

  Verkligen.

 3. Hull skriver:

  Vad anser du om gängse moraliska värderingar och andra allmänt godkända åsikter? Är du väldigt rädd för dem också?

  Själv anser jag liksom du att samhället ska hållas neutralt i relation till religion.

  Men problemet är ju inte religionen i sig, utan vad en del människor gör i religionens namn. I en rent hypotetisk värld helt utan religion så tror jag inte vi skulle se så mycket färre problem, de skulle bara ta en annan gestalt.

  Jag är mer rädd för krig, fattigdom och konservativa maktstrukturer.

 4. Mattis skriver:

  Och hur mycket krig och makt utgår inte från religionen?

 5. Hull skriver:

  Jag har inget svar på den frågan. Har du? Hur många krig har i huvudsak religiösa orsaker?

  Oavsett omfattning så är frågan om vi skulle få se färre konflikter om man kunde radera ut religionen… Jag tror inte det. Konflikter bottnar för det mesta i att en grupp anser sig vara hotad eller orättvist behandlad…

  Det är orättvisorna som är problemet.

 6. Mattis skriver:

  Problemet i det här fallet är att folk tycker sig ha rätt att göra det de gör eftersom de anser sig kallade av en högre makt.

 7. Hull skriver:

  Ja, det håller jag med om. Det är jävligt illa. Jag försvarar inte på något sätt det som visas i filmen, tvärtom.

  Vad jag tycker är fel är att utmåla religion i sig är något att vara rädd för. Det löser inte ett enda av de problem vi nämnt.

 8. Mattis skriver:

  Rädslor är inte direkt kända för att vara rationella.

 9. Hull skriver:

  Men att skriva om rädslan i en offentlig dagbok kan betecknas som rationellt…

 10. Mattis skriver:

  Jag var så rädd att jag inte visste vad jag gjorde.

 11. Hull skriver:

  Sluta läs skräckromaner om Blackeberg, så ska du se att du blir lite mindre rädd.

 12. Mattis skriver:

  Tur att det blir ljusare om kvällarna i alla fall.

 13. Mamma skriver:

  Det vet väl alla att många krig bottnar i att vissa anser att deras religon är den enda rätta.

  Därför ska dom med annan religion bort. Radera bort religion? Nej men man måste kunnna leva i samma samhälle med olika religion utan att det blir konflikter. Tyvärr fungerar det inte så ute i världen.

 14. Mattis skriver:

  Nu finns det ju andra teorier om varför krig uppstår, det ska jag erkänna. Det kan handla om till exempel ekonomi (USA:s oljekrig i mellanöstern) och vattentillgång (i utvecklingsländer).

 15. Macke K skriver:

  Frågan är vad som kom först: Krig eller religion. I många fall kan nog religionen vara en ursäkt för att kriga. Säkert kan man finna andra saker att samla sig kring och ha som anledning för att börja kriga. Men visst är religionens makt som ursäkt stark, även om den inte är den utlösande faktorn.

 16. Mattis skriver:

  Det var ju gud som skapade världen, så religionen måste ha kommit först.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.