• Okategoriserade
  • 2

Semikolon

Det finns många som skriver texter som använder semikolon. Det borde de sluta med. Jag har nog aldrig stött på ett endaste berättigat semikolon. Semikolon används när det inte passar med varken punkt eller komma, som ett slags mellanting. Men folk använder det i stället för kolon, komma och punkt. Jag undrar varför det är så populärt med semikolon när folk uppenbarligen inte vet hur det används. Det enda tillfället då det är utan tvekan korrekt att använda semikolon är i uppräkningar. Jag använder ett av Språkrådets exempel: ”Ryggsäcken stod där packad med det nödvändigaste: ett ombyte kläder och toalettsaker; smörgåsar, frukt och varm dryck; karta och kompass.”

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Jörgen skriver:

    Semikolon används nog lika felaktigt som det irriterande i att affärer envisas med att skiva att en vara kosta 14:50:- Det finns inget värre och okunnigare! Kolon och bindestreck är inte tecken för ordet kronor. Kolon sätts mellan kronor och ören. Har man inga ören, dvs varan kostar 14 kronor jämnt, så gör man ett streck istället för att skriva ut noll noll. Alltså blir det 14:- Kostar varan istället 14 kronor och 50 öre ersätts strecket efter kolon med antal ören, vilket alltså blir 14:50

  2. Mattis skriver:

    Jag håller med! Fast "Det finns inget värre och okunnigare!" kanske är lite väl starkt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.