• Okategoriserade
  • 0

Söndag 21/8

Sista semesterdagen! I morgon börjar jag jobba igen. Jag ser fram emot det. Det ska bli kul att träffa alla igen och komma igång med jobbet. Och vet ni vad? Det blir några varma och soliga dagar även den här veckan. Jag har jobbat lite med bildsidan här på mattis.se och lagt till bilder från alla gallerier i listan. Jag har gjort ett litet script som automatiskt tar en bild ur galleriet, gör den till rätt storlek och beskär den. Det är inte utan att jag är lite nöjd. Jag trodde att jag gjorde ett riktigt fynd när jag hittade boken ”Tidskriftsdesign” av Eva Jais-Nielsen – i stället blev den en besvikelse. Förlaget säger så här: ”’Tidskriftsdesign’ är den första svenska, hett efterlängtade, handboken om grafisk formgivning i tidskrifter och magasin.” För det första handlar boken mest om historia. Författaren går igenom tidningar sedan de först började ges ut, både svenska och internationella. Varje tidning får en liten kommentar, och det hela sträcker sig över nästan två tredjedelar av boken. Ibland känns det som författarens egna minnesanteckningar, med dåligt språk och tröttsamma upprepningar. Varje tidning behandlas flera gånger om, ur olika hänseenden. Hon skriver med massor av onödiga parenteser (så här) som idiotförklarar läsaren och texten är nedlusad med sidhänvisningar som jag aldrig orkar bläddra fram. Först på sidan 228 av 360 börjar hon närma sig tidningsdesign med att gå igenom typografi med fokus på typsnitt. Nivån är så grundläggande att jag undrar hur någon ska lyckas få ihop en tidning med den kunskapen. Kapitlet om layout får ta ynka 37 sidor. Bokens titel och innehåll stämmer inte riktigt överens. Kapitlet därpå, om redesign av tidningar, får bara 9 sidor. Det är falsk varudeklaration skulle jag vilja påstå. Men det finns i alla fall många fina bilder att titta på.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.