Så skaffade jag CS5 för halva priset

Som formgivare finns det en programsvit som man bara måste ha. Det är Adobes program InDesign (för layout), Illustrator (för att göra grafik), Photoshop (för bildbehandling) och Acrobat (för att hantera PDF:er). Jag vill dessutom ha Dreamweaver för att göra hemsidor. Då är det CS5 Design Premium som gäller.

Att köpa hela det paketet från Adobe, på svenska, kostar 28.625 kronor. Lite i mesta laget, så jag funderade på hur jag skulle kunna få tag i det billigare. Och då är det inte en piratkopia jag tänker på.

En lösning är att köpa en begagnad gammal version och sen uppgradera den. En uppgradering brukar vara ganska mycket billigare än en fullversion.

Problemet är bara att hitta en begagnad version som man kan köpa och uppgradera. Adobe säljer nämligen olika versioner för olika marknader. Till exempel kan man inte köpa en version från USA och använda den i Europa. Och om den förra användaren har registrerat programmen hos Adobe måste man fylla i en blankett för att föra över licensen.

Till slut hittade jag en CS3-version på brittiska Ebay. Säljaren skickade egentligen inte till Sverige, men jag frågade om han bara kunde mejla över serienumret eftersom det var det jag behövde för att kunna uppgradera till CS5. Och det gick bra. Så då hade jag en gammal version som jag kunde uppgradera. (Det kostar lika mycket att uppgradera från CS2 och CS3, men det blir lite billigare om man uppgraderar från CS4. CS1 kan man inte längre uppgradera.)

Slutpriset blev 345 pund, så jag betalade alltså 3.550 kronor för den gamla versionen. Sen kunde jag beställa en uppgradering till CS5. Den kostade 10.995 kronor, så totalt blev det 14.545 kronor. Men programmen var så klart på engelska, eftersom man bara kan uppgradera till samma språk, och jag vill gärna ha dem på svenska.

Då är det så fiffigt att Adobe tillåter att man byter plattform (mellan Mac och Windows) och språkversion. Det får man bara göra en gång per licens; har man bytt får man inte byta tillbaka. Men det räcker med ett byte för min del.

Så jag kontaktade Adobe om bytet, och det gick utan problem. Det enda jag behöver betala är 92 kronor för portot för den nya versionen. Det betyder att jag sparar nära 5.000 kr eftersom den engelska versionen kostar 23.625 kronor jämfört med den svenska versionen som kostar 28.625 kronor. En ganska konstig policy egentligen, att jag inte behöver betala den prisskillnaden. Men jag ska inte klaga.

Sammantaget betalade jag nästan halva priset och nu har jag alla de Adobe-program jag behöver.

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Hull skriver:

  När vi installerade våra CS5-uppgraderingar så behövde vi aldrig fylla i våra CS4-serienummer (trots att vi av olika skäl avinstallerat CS4:orna först). Har du behövt ange CS3-serienumret i anslutning till installationen?

  För övrigt förstår jag inte varför man i längden vill köra svenska CS-versioner.

 2. Mattis skriver:

  Jag fick ange CS3-numret för att kunna installera.
  Och jag fattar inte varför man vill jobba på engelska. I mina ögon är det bara löjligt.

 3. Hull skriver:

  Löjligt? Jag tycker det är praktiskt. Billigare. Och enklare att googla svar om man undrar något.

 4. Mattis skriver:

  Nu visade jag ju just att det inte behöver bli dyrare med svenska.

 5. Hull skriver:

  Ja, det verkade ju sjukt smidigt… Vad gör svensk version mindre löjlig än engelsk?

 6. Mattis skriver:

  Engelska är sjuttonåringar med piratkopierade program. De kan inte formgivning men de vill kunna googla efter häftiga effekter.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.