• Okategoriserade
 • 8

Att leta bostad

Nu när jag ska börja jobba i Borås så letar jag lägenhet i Göteborg, eftersom det är där jag vill bo. Tyvärr är det inte helt enkelt. Det här blir ett jättelångt inlägg så att jag ska kunna reda ut vilka alternativ jag har. Till att börja med är det problem med att gå på visningar eftersom jag inte bor i Göteborg, och det är inte aktuellt att åka ner och kolla på varje lägenhet. Jag har i och för sig vänner som säkert ställer upp när det problemet dyker upp. Det är nog lättare sagt än gjort att få tag i en hyreslägenhet i Göteborg. Eftersom jag lyckades i Stockholm har jag ändå en liten förhoppning om att det ska gå. I Göteborg förmedlas de allra flesta lägenheter genom Boplats Göteborg. Där finns inget kösystem, utan man registrerar sig på deras webbplats och markerar sitt intresse på de lägenheter som läggs ut. Men det är inte så att man har första tjing på en lägenhet bara för att man är först med att klicka. Fastighetsägaren går nämligen igenom dem som har markerat sitt intresse och skickar ut inbjudan om visning till de som verkar vara lämpliga hyresgäster. Det är bara att hålla tummarna. Det finns också några fastighetsbolag som själva annonserar ut ett fåtal lägenheter, men det är inte lika stort utbud på den fronten som i Stockholm. I stället för att försöka få ett nytt hyreskontrakt i Göteborg kan jag byta min lägenhet här mot en i Göteborg. Enligt hyreslagen har man rätt att byta lägenhet om man till exempel ska arbeta på annan ort. Det är dock inte helt lätt att hitta någon som vill byta direkt med mig, så det verkar som att ett triangelbyte är den enda lösningen här. I ett triangelbyte är man, inte helt oväntat, tre personer som byter lägenheter med varandra. Och det är här det blir svårt. Att få tre personer att vara lika intresserade av att byta är inte helt lätt. Och att dessutom samordna visningar blir en nästan övermäktigt. Folk är ofta otydliga om vilken byteskedja de menar när de skickar mejl, och eftersom tre personer är involverade i varje byte så svämmar min mejlbox över av frågor. Ett byte verkar trots allt inte så troligt. Det som är bra med ett byte är att jag kan byta till mig helt fantastiska lägenheter i centrala Göteborg, men de som är intresserade av min lägenhet vill då vara säkra på att den ska ombildas till bostadsrätt. Och det är här det blir klurigt. Om den här lägenheten ska omvandlas så kan jag lika gärna hyra ut den i andra hand så länge och sen sälja den. Det är ju chans på ett rejält klipp. Problemet är att jag inte kan sälja den samma år som den har ombildats till bostadsrätt, eftersom man då måste betala skatt på vinsten, och vinsten räknas som försäljning av andel i en ekonomisk förening och inte som försäljning av en bostadsrätt. I och för sig har jag inget emot att betala skatt, men om jag väntar till året efter så blir det lite mer förmånligt. Mina alternativ är då att antingen hoppas på att få tag i en hyresrätt i Göteborg eller att köpa en bostadsrätt där. Om jag köper en lägenhet nu kan jag inte stoppa in pengarna från en försäljning av den här lägenheten i det köpet, och då måste jag skatta för vinsten. Om jag får tag i en hyreslägenhet nu så kan jag köpa en bostadsrätt senare och kasta in vinsten där. Det är också enklare att köpa lägenhet om jag redan bor i stan. Inte nog med att jag letar lägenhet i Göteborg, som är ungefär lika svårt som i Stockholm, jag är kräsen också. Jag vill bo nära centralstationen så att jag inte behöver åka så långt på morgnarna när jag ändå ska pendla till Borås. Om jag gör en vinst på försäljning av den här lägenheten kan jag å andra sidan lägga pengarna på att ta körkort och köpa bil. Ett informationsmöte om ombildningen här i huset ska hållas vecka 16. Jag har mejlat lite med hon som är ordförande i föreningen här i huset, och hon skriver så här: ”Som det ser ut idag hoppas jag självklart att det ska bli ombildning! Nästa steg i processen är en omfattande besiktning av huset vilken kommer att kosta 30.000 kr. Efter infomötet hoppas vi kunna veta om intresset är tillräckligt stort för att samla ihop dessa pengar! Finns inte intresset ens för att samla in dessa pengar (ca 500 kr/lägenhet) kommer vi inte att fortsätta driva frågan. Om allt går enligt plan, dvs alla vill vara med på besiktningskostnaden, besiktningen visar inga överraskningar och röstningen positiv på extrastämman hoppas jag (kan tyvärr inte lova något!) att allt ska vara klart innan årsskiftet.” Nog med analys. Vad ska jag ta mig till?

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Kenneth skriver:

  1. Behåll lägenheten i Blackan.

  2. Sluta att vara kräsen och se till att få ett tak över huvudet.

  3. Sälj Blackan när den är ombildad.

  4. Köp lägenhet i Göteborg och var kräsen då.

  5. Pendla inte med bil. Dumt av många anledningar.

 2. Mattis skriver:

  1-4: Jag är kräsen. Och vad gör jag om jag inte får tag i en lägenhet? Det är inte bara att välja och vraka.

  5. Jag har inte ens körkort.

 3. Macke K skriver:

  Du skulle ju kunna börja med att bo i Borås ett tag. Eller Mölnlycke, det är ju närmare Borås. Sen kan du ju vara kräsen, när du har pengarna. Och ta körkort!

  Det borde vara hyfsat lätt att hitta folk som pendlar, som man kan åka med för en nätt summa. Kan vara värt att kolla upp.

 4. Mattis skriver:

  Ja, Borås är ännu ett alternativ att ta med i beräkningen.

 5. Jörgen skriver:

  Du vet ju dessutom inte än om det blir så att komplexet i Blackeberg ombildas till bostadsrätt. Det verkar ju bo lite mindre nogräknade personer i ditt hus. Vill de (kan de) vara med och betala för en besiktning?

  Hoppas att du lyckas få till ett lägenhetsbyte Sthlm-Gbg.

  Har du kollat med hyresvärden att du får göra ett byte om det blir aktuellt?

 6. Mattis skriver:

  Huruvida ett byte funkar eller inte beror helt på vem man byter med. Man kan inte veta i förväg om personen kommer att bli godkänd.

 7. Kenneth skriver:

  Har du fått tag på nåt boende än? Är dags för en lägesrapport tycker jag!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.