• Okategoriserade
  • 0

The Road to Guantanamo

I går var jag och Anton på bio och såg The Road to Guantanamo. Till en början var vi helt ensamma i salongen, men just som reklamen tog slut kom ett äldre par också. Totalt var vi fyra som såg filmen denna kväll. Verkligen trist, eftersom det är en film som borde engagera fler. Filmen är en dramadokumentär och handlar om tre brittiska killar som åker till Pakistan där de har sitt urspung. En av dem ska gifta sig, men innan bröllopet har de lite tid över och beger sig till Afghanistan för att se om de kan hjälpa lokalbefolkningen. Resan blir inte vad de väntat sig, och de bestämmer sig för att återvända till Pakistan. De får skjuts, men i fel riktning och befinner sig snart mitt i ett av USA:s anfall. De tas till fånga och överlämnas till amerikans militär. Senare förs de till Guantanamo Bay. Det är en film som gör en förbannad och uppgiven över att man inte kan göra nåt åt det. Fångarna behandlas helt respektlöst, och fångvaktarnas hantering blir överdrivet våldsam. I tre år hölls killarna fångna, utan kontakt med omvärlden och utan bevis för det de anklagades för. Filmen slutar med att de släpps, utan vare sig förklaring eller ursäkt. Det är förvånande att det inte har väckt mer reaktioner runt om i världen, att USA:s regering kan ursäkta vad som helst med att det handlar om kriget mot terrorismen. Nu har det gått fem år sedan de första fångarna kom till Guantanamo. Runt 750 fångar har hållits inspärrade, bara 10 har åtalats, ingen har dömts och ungefär 500 bedöms vara kvar i Guantanamo. Ingen vet riktigt, eftersom USA inte har släppt namnen på de som är inspärrade. Tillsammans med en annan fånge har de tre nu stämt den amerikanska regeringen för att deras religion inte har respekterats. I USA finns en lag som kallas ”Religious Freedom Restoration Act”, som innebär att myndigheter inte får kränka religiösa friheter. Tidigare har den amerikanska regeringen hävdat att den bara gäller i USA, men nu har en domare beslutat att den också borde gälla USA:s territorier och baser. Därför kan deras fall prövas i domstol. Läs mer här. Amnesty om Guantanamo-basen.
Nyheter om Guantanamo-basen finns här.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.