• Okategoriserade
  • 0

Är monarki dyrt?

Aftonbladet driver kampanj mot monarkin, och som främsta argument för de fram ekonomin. Självklart är det ett enkelt sätt för folk att se hur kungahuset påverkar dem, de måste betala skatt för kungahusets kostnader. Vad tidningen inte pratar om är hur mycket det kostar. Och hur mycket av den kostnaden som ändå skulle finnas om Sverige blev en republik. Om debatten nu ska föras så ska man använda lite vettiga argument tycker jag. Det handlar i så fall om demokrati och att ämbeten inte ska kunna ärvas. Kungahuset får anslag från staten för driften av Hovstaten och Slottsstaten. Totalt är summan 94 miljoner kronor för 2005. Slottsstaten måste drivas även om Sverige blir republik, så där kan vi dra bort 46 miljoner. Kvar är då 48 miljoner i kostnader för kungahuset, där representation ingår. Delar av den kostnaden finns kvar även om en president skulle sköta uppgifterna. Vi räknar lite löst på vad det kostar för varje svensk. Vi kan räkna på hela den vuxna befolkningen, eftersom statlig skatt för privatpersoner främst är moms (egentligen betalas mycket av den statliga skatten av företag). Enligt SCB är en femtedel av befolkningen under 18 år, och det betyder att drygt 7 miljoner människor är över 18 år. I så fall blir summan per person inte ens 7 kronor per år. Slutsats: Vad är det att bråka om? » Artikeln i Aftonbladet
» Ann Svanbergs upprop i Aftonbladet
» Kungahusets ekonomi

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.