Sri Lanka del 5

Andra veckan
Under den andra veckan sätter shoppandet igång på allvar. Jag ska handla julklappar till familjen – och till mig själv. Jag köper bland annat fyra snygga boxar med Simpsons säsong 3–6 för sisådär 120 kronor styck. Dessutom blir det såklart några skivor. Resten kan jag inte berätta så mycket om, för just nu ligger 27 julklappar och presenter (min bror har fyllt år också) och väntar här hemma.

På tal om jul: sri lankeserna är helt galna i julen. Överallt finns det julpynt i överflöd, faktiskt mer än i Sverige trots att en minoritet är kristna. Men på Sri Lanka firar man solidariskt alla högtider. Så det är glitter och granar och ljus och tomtar överallt. Kenneth får dessutom agera tomte och dela utjulklappar till barnen på en förskola när de har avslutning.

Mitt i allt julstök gör vi ett besök på restaurangen The Gallery, som har mer modesta dekorationer. Här kan man äta fantastisk (västerländsk) mat i snygg omgivning och till skön musik. Det är faktiskt resans bästa restaurangbesök.

På torsdagskvällen är det dags för Foruts stora julfest på ett fint hotell i stan. Vi anläder i tid, klockan 18.30 börjar det och man får inte var sen. En timme senare har festen fortfarande inte dragit igång. När den väl gör det börjar det med lekar för barnen. De ska bygga ihop nåt pussel och det tar olidligt lång tid. När de till sist är klara är det dags för oss vuxna att leka. Det börjar riktigt långsamt, men blir riktigt kul när Forut-chefen Terje satsar allt för att vinna.

På Sri Lanka äter man sist av allt på fester. När man har ätit är det dags att gå hem, och man vill inte vara en sån som dröjer sig kvar för länge. Alltså är det sista som händer på festen att vi får mat. Och gissa om vi är hungriga.

På torsdagen, som är min sista dag i stan, går jag runt bland butikerna för att göra av med mina sista respengar. Allt är så billigt att jag kan köpa mer än jag trodde. Jag börjar bli lite orolig över att jag har för mycket grejer för att få med mig det hem. Men massor av bra julklappar blir det.

Det är bara ett par dagar kvar till julafton och det är massor av folk i rörelse. Alltså är det ännu mer trafik än vanligt, om det nu är möjligt. Och trots att de har trafikljus är det i stället poliser som dirigerar trafiken på dagarna. Det gör bara att det tar ännu längre tid att ta sig fram. Jag förstår verkligen inte poängen med det.

Däremot ser man aldrig nån som bli arg i trafiken. Det verkar som att alla vet hur det funkar och en av chaufförerna på Forut sa att det är bara att gilla läget.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.