Nikon-appen Snapbridge är katastrof

Jag köpte alltså en ny kamera häromdagen, en Nikon D500. Nikon har utvecklat appen Snapbridge för att koppla ihop en telefon med kameran. I Snapbridge ska man kunna få bilderna från kameran direkt till telefonen, och även använda telefonen som fjärrkontroll till kameran.

Tyvärr visar det sig att Snapbridge är en katastrof. Visst, det funkar om man vill föra över bilder från kameran till telefonen. Men bara om man har bilder i jpeg – inte i råformat. Man kan förstås fotografera både i råformat och jpeg, men det känns ju onödigt. I appen kan man välja om man vill föra över en bild i 2 megapixel eller i originalstorlek. Men det tar ju förstås ett tag att föra över dem, eftersom det sker via blåtand. Dessutom blir det lätt väldigt många bilder i telefonen, så det är nog bäst att välja manuellt vilka man vill föra över.

De största bristerna avslöjas dock när man försöker använda telefonen som fjärrkontroll. Först måste man koppla upp sig på kamerans wi-fi, och det göra man genom att aktivera den funktionen i appen. Telefonen säger då till kameran, via blåtand, att slå på wi-fi. När kameran har slagit på wi-fi-funktionen måste man i telefonens inställningar ansluta till kamerans wi-fi. När det är gjort kan man gå tillbaka till Snapbridge och starta fjärrkontrollen. I appen kan man inte göra några inställningar, man kan alltså inte ändra till exempel slutartid eller bländare. Det man kan göra är att se bilden, sätta en fokuspunkt och trycka av. Problemet är att när man är uppkopplad med telefonen till kameran så kan man inte ändra några inställningar på kameran heller. Det finns alltså ingen möjlighet att ändra ens något så grundläggande som slutartid. Då måste man koppla ner telefonen från kameran, ändra inställningarna och sen göra om hela proceduren för att koppla upp telefonen mot kameran. Det hela är provocerande dåligt.

En annan sak som inte fungerar när man använder kameran som fjärrkontroll är blixtsynken. Jag har studioblixtar som jag kopplar till kameran med en synkkabel. På så vis fyras blixtarna av när man tar en bild. Men när man tar bilder med mobilen så stängs blixtsynken av. Det är helt obegripligt dåligt.

Jag visste att Snapbridge inte var så bra när jag köpte kameran, men jag trodde inte att det var så här illa. Men appen släpptes så sent som sista augusti, så jag får väl ge den lite tid.

Andra som har klagat på appen har fått till svar från Nikon att man ska köpa till en extern wi-fi-enhet som kostar över 10.000 kronor som ska ge den funktionalitet som borde vara inbyggd redan från början. Och i Tyskland har en missnöjd kund stämt Nikon eftersom de har marknadsfört kameran som att den har wi-fi, trots att den bara kan användas inifrån deras egen app.

Jag hoppas att jag får tillfälle att återkomma i en mer positiv anda.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.