Något om det orimliga med Västtrafik

Häromveckan aktualiserades frågan med Västtrafiks biljettkontroller. En bussförare, som trodde att han kunde åka spårvagn med sitt förarbevis som biljett, brottades ner av Västtrafiks kontrollanter och handfängslades av en vakt. Föraren blev sittande på marken med händerna bakom sig, medan en vakt skrek åt honom att han borde passa sig om han ville behålla sitt jobb.

 

 

Så borde självklart ingen resenär behandlas, och allra minst en förare som då arbetar för samma företag som kontrollanterna och vakterna. Vittnen berättar att föraren var lugn under hela ingripandet, men kontrollanterna hävdar förstås motsatsen.

Enligt Västtrafik räknas det som ”bedrägligt beteende” att resa utan giltig biljett, och det är ett brott som kan straffas med fängelse. I sådana fall har vem som helst rätt att göra ett så kallat envarsgripande, alltså hålla fast personen till dess att polisen kommer. Det är inte så att kontrollanterna har några särskilda befogenheter, utan de utnyttjar en lag som ger alla människor rätt att hålla fast brottslingar som tas på bar gärning. Jag tror inte att det här tillvägagångssättet är prövat rent juridiskt, och vet inte om det skulle hålla vid en granskning.

På sin hemsida skriver Västtrafik så här: ”Den som […] gör ett envarsgripande har, i den mån andra medel är otillräckliga och det med hänsyn till omständigheterna är försvarligt, även rätt att använda visst våld för att genomföra åtgärden.”

”Det är helt orimligt att Västtrafik tar sig rätten att använda våld mot resenärer.”

Jag tycker att man ska betala för sig när man åker kollektivt, men jag tycker också att det är helt orimligt att Västtrafik tar sig rätten att använda våld mot resenärer som man anser inte har betalat en biljett som kostar 26 kronor.

 

På Twitter frågade jag Västtrafiks vd Lars Bäckström vad han anser om hela den här incidenten.

Han svarade så här:

Sen fortsatte konversationen så här:

Då tyckte Lars Bäckström inte att det var så kul att svara längre.

Men de bröt i alla fall kontraktet med G4S, där kontrollanterna och vakterna var anställda. Alltid nåt.

 

Foto: Tony Webster (Creative Commons)

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.