• Okategoriserade
  • 0

Skrota Boplats!

I går sa kommunstyrelsen nej till att återinrätta en kommunal bostadsförmedling i Göteborg. Anledningen är att man tycker att Boplats funkar bra, eftersom de förmedlade 8.000 lägenheter förra året. De är också rädda för att de privata hyresvärdarna ska hoppa av Boplats om det införs ett kösystem där fastighetsägarna får mindre att säga till om i val av hyresgäst. Boplats Göteborg fungerar så att man som bostadssökande själv måste gå in på sajten och markera sitt intresse för varenda en av de lägenheter man kan tänka sig att bo i. Därefter väljer hyresvärden ut ett antal spekulanter som får komma och titta på lägenheten, varav en slutligen får kontraktet. Ingen vet hur urvalet går till. Men Boplats Göteborg fungerar inte. För det första är det inte så konstigt att man förmedlar så många lägenheter. Om man nu får med många fastighetsägare så kan det bli stor omsättning på lägenheter. Men de privata värdarna kan välja hyresgäster som de vill, så det spelar egentligen ingen roll om lägenheten förmedlas via Boplats eller av hyresvärden själv. För det andra råder det godtycke när lägenheterna ska fördelas. Ingen vet vilka parametrar som är viktiga eller hur stor chans man har att få en viss lägenhet. Under 2008 sökte i genomsnitt 777 personer varje ledig lägenhet. Det finns många fördelar med ett kösystem. Det blir mer rättvist. Det ökar också säkerheten i folks liv, eftersom bostadssökande är ett så stort stressmoment. Om man står i kö vet man vilken plats man har och hur stor chansen är att man kan bli erbjuden en lägenhet. Jag förstår verkligen inte hur kommunstyrelsen kan vara så emot ett kösystem. Ingen jag har pratat med om Boplats har några positiva erfarenheter. Mest handlar det om att ingen fattar hur det går till när hyresgästerna väljs ut. Upp till kamp! Skrota Boplats! Inför bostadskö i Göteborg! » GP.se om nej till bostadskö » GP.se om oklara kriterier för Boplats

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.