Dagens typsnitt: Futura

1.
Futura är ett mycket populärt men svåranvänt typsnitt. Det skapades ursprungligen 1927 av tysken Paul Renner, som påbörjat arbetet 1924. Det var då en Futura som inte ser ut som den vi använder i dag. Paul Renner ville nämligen att det skulle vara ännu mer geometriskt och stiliserat. Året efter släpptes Futura som vi känner den i dag. Futura var ett steg bort från mekanen, som hade kommit i industrialismens spår, och en föregångare för många av de linjärer som finns i dag. Adrian Frutigers typsnitt Avenir är en redesign av Futura, så som han ville att en linjär skulle se ut.

Futura släpptes 1928, Futura Black 1929, Futura light, 1932, Futura Schlagzeile (Display) 1932.

Paul Renner föddes 1878 i Tyskland och dog 1956. Från år 1926 ledde han die Grafischen Berufsschulen (yrkesförberedande grafiska skolan) i München, men 1933 tvingades han flytta till Schweiz för att slippa undan nazisterna. Förutom att undervisa gav han också ut flera böcker, den mest kända är ”Die Kunst der Typographie” (Typografins konst) som utkom 1939.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.