Bra och dåligt om böcker

Jag har nyligen läst ut två böcker. Den ena var Domen av John Grisham, den andra var Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Domen var bra, jag ville verkligen fortsätta läsa hela tiden, men jag irriterade mig på att den var dåligt översatt och att jag hakade upp mig på massor av korrfel.
Låt den rätte komma in var den bästa bok jag har läst på länge. Helt fantastisk, måste jag säga. Den enda anledningen till att jag köpte boken är att den utspelar sig i Blackeberg, och det är ju alltid kul att läsa om ställen man känner till. Boken handlar nämligen till ytan om vampyrer, och det kanske inte är så lockande att läsa om. Men det är fantastiska personskildringar och en bra berättelse. Läs den! Så här säger han själv: “Min bok handlar om en vampyr i stockholmsförorten Blackeberg på 1980-talet. Den handlar också om att vara tolv år. Om kärlek också. Och hämnd. Men en vampyr står i centrum av handlingen. En riktig, en sån som måste dricka blod för att fortsätta leva.
Nu över till något tråkigare. Eftersom jag gillade boken så mycket så tänkte jag att jag skulle köpa nästa bok av John Ajvide Lindqvist, så jag stegade in på bokhandeln i Nordstan. Där stod boken Hanteringen av odöda i kartonnage och bara väntade. Självklart öppnade jag den och kollade hur den såg ut. Till min förvåning var texten stor som i en barnbok, och kapitelrubrikerna skrivna med Impact. Jag bläddrade fram till kolofonen och såg att det var självaste Eva Jais-Nielsen som formgivit. Det ante mig. Det blev inget köp, och nu letar jag efter en utgåva med läsbar text.

Du gillar kanske också...

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.