• Okategoriserade
  • 0

Inget svar

I morse mejlade jag till Optimal Telecoms kundtjänst – igen. Här är mitt mejl, som jag ännu inte fått svar på:

Datum: 8 Dec 2005 08:18:28 +0100
Till: Optimal Telecom
Då skulle jag vilja att ni lyssnar på den här inspelningen av min röstbrevlåda: https://www.mattis.se/dokument/Telefon_optimal.mp3 Sen får ni gärna förklara för mig varför damen på inspelningen säger att jag har avisering, när ni bestämt hävdar att tjänsten inte finns.
/Mathias


Jag har också försökt nå den som är ansvarig för Optimal Telecoms kundtjänst. Självklart finns inga andra nummer än det till kundtjänsten på webben eller i telefonkatalogen. På deras webbplats finns däremot ett telefonnummer till deras vd, som har hand om presskontakter. Men ett nummer som slutar på 00 kan inte vara ett direktnummer till en vd, så alltså måste det gå till en växel. Jag testade det och blev raskt kopplad till den ansvarige. När han inte svarade fick jag hans direktnummer. Trots att jag försökt flera gånger under dagen har jag inte fått tag i honom än.
I dag var jag och Anton på utvärdering om Internationella torget. Ett förvånansvärt bra möte där alla verkade vara överens om de förbättringar vi måste göra. Känns bra. När jag kom hem var det dags att ta tag i några mallar. Jag skulle konvertera från QuarkXPress 4 på Mac till PageMaker 6.5 på PC. Inte helt lätt, skulle det visa sig. Ni som inte gillar tekniksnack kan hoppa direkt till slutet. (Och även om ni gillar det så är det säkert ingen som har nåt utbyte av det här. Men nu kommer jag själv att komma ihåg hur jag ska göra nästa gång. Jag har gjort det en gång tidigare, men jag kommer inte riktigt ihåg hur jag gjorde då.) Till att börja med måste man öppna sitt Quark-dokument och flytta allt som ligger på mallsidor till vanliga sidor i dokumentet, eftersom man inte kan konvertera dokument med objekt på mallsidorna. Dessutom blir mallsidor i PageMaker låsta, så man kan inte på en vanlig dokumentsida redigera det som ligger på en mallsida. (Det underlättar om man kör Virtual PC på sin Mac och har installerat Windows så att man kan köra det i ett eget fönster och lätt växla mellan plattformarna.) Väl i Windows testade jag att konvertera till ett PageMaker-dokument med vertyget som följer med PageMaker, men programmet bara kraschade. Till sist installerade jag PageMaker 7 på Macen, men det visade sig att det inte funkade. Som tur är funkade konverteringsverktyget och jag kunde konvertera mitt Quark-dokument till PageMaker 7. Det kluriga är att PageMaker 6.5 har dokument med filändelsen .P65 och PageMaker 7 har filer med ändelsen .PMD. Jag testade att helt sonika byta filändelsen och öppna dokumentet i PageMaker 6.5 i Windows. Och det funkade! Men det är inte klart än. Nu måste man gå in i dokumentet och rätta allt som blivit fel i konverteringen. Då finns det några saker att tänka på:
1. Byt inte typsnitt med Panose-matchningen. Du kan bara välja grundvarianten av ett typsnitt, och inte exempelvis fet eller kursiv.
2. Spärrningen är kass i PageMaker. Man kan inte ställa in specifika värden, utan bara välja bland förinställningar som “loose” och “tight”.
3. I PageMaker finns inga teckenmallar, så alla mallar blir styckemallar.
4. PageMaker har inget baslinjeraster, så det blir svårt att linjera texter. Det viktigaste är att gå igenom är alla typografimallar och kolla så att rätt typsnitt är valda (sånt strular lätt när man byter plattform). Kolla också alla texter som är formaterade med typografimallar. Om någon inställning är ändrad (exempelvis att färgen är bytt) så måste du byta ut felaktiga typsnitt manuellt. Nu vet jag det till nästa gång. I dag fick jag blogg-beröm av Robert. Kändes bra. God natt!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.