Site icon mattis.se

Jag hade en plan

För någon månad sedan hade jag en plan. I vår skulle jag köpa en lägenhet inne i stan. En tvåa med centralt läge kostar 1,5 till 2 miljoner, och hos SBAB kunde man låna upp till 95 procent av priset. Alltså behövde jag 100.000 kronor i kontantinsats, och det skulle jag kunna klara av.

Sen kom Finansinspektionen med nya direktiv. På uppdrag av finansmarknadsminister Mats Odell (KD) har FI kommit med rekommendationen att man högst får låna 85 procent av bostadens värde. Så helt plötsligt måste jag alltså ha en kontantinsats på 300.000 kronor. Reglerna ska träda i kraft 1 oktober, men de flesta bolåneinstitut har redan infört dem.

De nya reglerna har fått mycket kritik, främst för att de hindrar unga från att kunna ta sig in på bostadsmarknaden. En annan lösning som många förespråkar är att införa amorteringskrav på bolån, i stället för att som i dag ha amorteringsfria bolån.

”Amorteringskrav kommer […] snabbare leda till sänkt generell skuldsättningsgrad och är därför mer effektivt jämfört med bolånetak”, förklarar Charles Puskaric, chefsjurist på Sparbankernas Riksförbund. Och vilken fin byråkratsvenska han förklarar på.

Trä- och möbelindustriförbundet anser dock att taket leder till högre vinster för bankerna på bekostnad av bankkunderna. Många kommer att behöva låna till handpenningen, och får då ta blancolån som är dyrare än bolån.

Mats Odell själv säger att ”det handlar om att skydda hushållen från överbelåning”. Att skydda folk är inte det man förväntar sig att borgarna ska prata om. Men det är klart, verklighetens folk förstår sig väl inte på det där med pengar. 2008 tyckte Mats Odell i stället att det skulle bli lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden, och ställde då upp en förvärvsgaranti. Den innebär att förstagångsköpare får en statlig garanti för räntebetalningar upp till 100.000 kronor. Det blev dock ett dunderfiasko. Efter införandet 2008 har endast en person utnyttjat garantin. Det var en person som köpte loss sin hyreslägenhet vid en omvandling – efter att ha bott i lägenheten i trettio år.

Nu är det bara att vänta och se om bolånetaket kommer att få effekt på bostadspriserna framöver.

Exit mobile version